sobota, 3 lutego 2024
skarb nr 6 - kuchnia regionalna
#WskarbcuPolski#skarb6 # Wielkopolskan#Szkoła Podstawowa nr 84 im. Tadeusza Kościuszki w Poznaniu, świetlica, Danuta Bartkowiak – Siekańska
skarb nr 6 - kuchnia regionalna
każdy region ma swoje tradycyjne potrawy, jeżeli macie taką możliwość to przygotujcie danie związane z wybranym przez Was regionem
11 listopada, oprócz Święta Niepodległości, jest to również regionalne święto Wielkopolski. To właśnie wtedy w Poznaniu odbywają się „Imieniny ulicy” – ul. Święty Marcin. Poznaniacy objadają się rogalami tak samo jak reszta Polski pączkami w Tłusty Czwartek.
Rogale świętomarcińskie legenda
Rogalowe Muzeum Poznania - legenda o powstaniu rogali: Święty Marcin był rycerzem, który kiedyś na swojej drodze spotkał żebraka i postanowił podzielić się z nim swoim płaszczem. Odciął mieczem połowę rycerskiego okrycia i okrył biedaka. Od tej pory porzucił swój zawód i zaczął pomagać innym. Kiedyś, gdy odwiedzał potrzebujących, jego koń zgubił podkowę. Tę historię opowiedział wiernym proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina. Jeden z cukierników tak bardzo przejął się kazaniem księdza, że przyśniło mu się, że odnalazł zgubioną podkowę konia świętego Marcina. Gdy obudził się w środku nocy, zaczął wypiekać ciasto w kształcie znalezionej podkowy. O świcie rogale były już gotowe i cukiernik rozdał je ubogim. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich ma ponad 150 lat.
Rogalowe Muzeum Poznania - link
atrakcje - link
wycieczka - do Rogalowego Muzeum Poznania
Rogalowe Muzeum Poznania
* link 1
* link 2
kuchnia regionalna - link
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz