niedziela, 15 stycznia 2023

Monako - kuchnia


#Europaija #zadanie6, Monako, Szkoła Podstawowa nr 84 im. Tadeusza Kościuszki w Poznaniu, świetlica, Danuta Bartkowiak - Siekańska

zadanie 6.
Europejska kuchnia. Każde państwo ma swoje tradycyjne potrawy, jeżeli macie taką możliwość to przygotujcie danie związane z wybranym przez Was krajem. Koniecznie sfotografujcie go i prześlijcie nam przepis na grupie.

Monako - dania mają egzotyczne nazwy:
barbagiuan, socca, fougasse, tian, pissaladiere i stocafi


* barbagiuan - to rodzaj pierożków, charakterystyczny dla tego regionu; nadziewa się je botwiną i parmezanem, po czym smaży w panierce - link


* socca - to dawna spuścizna po genueńskich władcach Monako; jest to rodzaj naleśnika wykonanego z mąki z ciecierzycy - link


* fougasse - to z kolei francuski rodzaj chleba, typowy dla Prowansji - link


* tian - to rodzaj risotto z warzywami - link


* pissaladiere - to cebulowa tarta - link


* stocafi - to typowe tylko dla Monako danie, przygotowane z suszonego dorsza, w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku, ziół i czarnych oliwek - link


* Pana Bagnata - kanapka: pełnoziarnisty chleb pełen anchois, soli, pieprzu, oliwy z oliwek, surowych warzyw: rzodkiewka i cebula oraz jajka na twardo - link



Monako - dania i tradycyjne potrawy inspirowane są kuchnią francuską i włoską
* gdzie zjeść w Monako
* ciekawostki o Monako
* przepisy na: barbagiuan, galapian
link

potrawy z Monako zastąpiliśmy następjącymi:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz