środa, 21 kwietnia 2021

jak powstaje miód



Pszczoła zbiera z kwiatków pyłek oraz nektar, który już w trakcie lotu powrotnego do ula zaczyna trawić dodając do niego cenne enzymy zawarte w jej ślinie. Przetrawione zbiory umieszczane są w komórkach plastra i po dojrzeniu stają się miodem. Kiedy pszczoły uznają cały proces za zakończony, zasklepiają komórkę woskiem. Pszczelarze noszą ochronne kombinezony i kapelusze z siatką, aby żadna pszczoła nie miała możliwości przedostać się na ich ciało i ich użądlić. Ich stroje są białe, gdyż pracują latem, kiedy jest gorąco i świeci słońce. W ciemnym stroju, który przyciąga promienie słoneczne, byłoby im za gorąco. Aby zajrzeć do ula pszczelarz musi użyć podkurzacza (dmuchawki), czyli urządzenia z którego wydobywa się dym. Dym nie jest szkodliwy dla pszczół, wręcz przeciwnie, ma za zadanie je uspokoić, aby pszczelarz mógł spokojnie pracować. Po otwarciu ula i odymieniu pszczół rozpoczyna się miodobranie. Na początek pszczelarz wyjmuje plastry z miodem. Pszczelarz musi zedrzeć wosk, którym pszczółki zasklepiły komórki z miodem. Tak przygotowane ramka wkłada do miodarki (wirówki). Wyciekający miód z kręcących się szybko ramek, spływa na dół bębna i wypływa kranikiem prosto do wiadra. Z wiadra przelewany jest do większych zbiorników gdzie przechodzi np. proces filtracji czyli zostanie już tylko czysty miód bez żadnych zabrudzeń np. resztek wosku z ramek. Następnie przechowywany jest w pojemnikach, aby odrapał z niego nadmiar wody. Gotowy miód rozlewany jest do beczek czy słoików i w takiej postaci możemy kupić go u pszczelarza lub w sklepie.

The bee collects pollen and nectar from the flowers, which begins to digest it already during the flight back to the hive, adding to it valuable enzymes contained in its saliva. The digested crops are placed in the cells of the comb and, when ripe, become honey. When the bees consider the process complete, they seal the cell with wax. Beekeepers wear protective coveralls and mesh hats so that no bees can get on their bodies and sting them. Their costumes are white because they work in summer when it's hot and the sun is shining. It would be too hot for them to wear a dark suit that attracts the sun's rays. In order to look into the hive, a beekeeper has to use a vacuum cleaner (blower), i.e. a device from which smoke is emitted. The smoke is not harmful to the bees, on the contrary, it is designed to calm them down, so that the beekeeper can work calmly. After the hive is opened and the bees are smoked, the honey harvesting begins. To begin with, the beekeeper takes out the honey combs. A beekeeper has to peel off the wax with which the bees have sealed the cells with honey. The prepared frame is placed in the honey extractor (centrifuge). Leaking honey from the rapidly spinning frames, runs down the bottom of the drum and flows out through the faucet straight into the bucket. From the bucket, it is transferred to larger tanks where, for example, the filtration process undergoes, which means that only pure honey will be left without any dirt, e.g. wax residues from the frames. Then it is stored in containers to scrape off its excess water. Ready honey is poured into barrels or jars and in this form we can buy it at a beekeeper or in a store.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz