niedziela, 15 stycznia 2023
Monako - kuchnia
#Europaija #zadanie6, Monako, Szkoła Podstawowa nr 84 im. Tadeusza Kościuszki w Poznaniu, świetlica, Danuta Bartkowiak - Siekańska
zadanie 6.
Europejska kuchnia. Każde państwo ma swoje tradycyjne potrawy, jeżeli macie taką możliwość to przygotujcie danie związane z wybranym przez Was krajem. Koniecznie sfotografujcie go i prześlijcie nam przepis na grupie.
Monako - dania mają egzotyczne nazwy:
barbagiuan, socca, fougasse, tian, pissaladiere i stocafi
* barbagiuan - to rodzaj pierożków, charakterystyczny dla tego regionu; nadziewa się je botwiną i parmezanem, po czym smaży w panierce - link
* socca - to dawna spuścizna po genueńskich władcach Monako; jest to rodzaj naleśnika wykonanego z mąki z ciecierzycy - link
* fougasse - to z kolei francuski rodzaj chleba, typowy dla Prowansji - link
* tian - to rodzaj risotto z warzywami - link
* pissaladiere - to cebulowa tarta - link
* stocafi - to typowe tylko dla Monako danie, przygotowane z suszonego dorsza, w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku, ziół i czarnych oliwek - link
* Pana Bagnata - kanapka: pełnoziarnisty chleb pełen anchois, soli, pieprzu, oliwy z oliwek, surowych warzyw: rzodkiewka i cebula oraz jajka na twardo - link
Monako - dania i tradycyjne potrawy inspirowane są kuchnią francuską i włoską
* gdzie zjeść w Monako
* ciekawostki o Monako
* przepisy na: barbagiuan, galapian
link
potrawy z Monako zastąpiliśmy następjącymi:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz